Prelucrare și tipuri de piele naturală.

Pielea este unul dintre cele mai vechi materiale folosite de om. Astfel, prelucrarea pielii este una dintre cele mai vechi meșteșuguri de pe Pământ. Aproape totul era făcut din piele, de la pantofi primitivi sub formă de împachetări pentru picioare până la articole de uz casnic. Îmbrăcămintea, ca și încălțămintea, era făcută din piele de animal. Pielea era cel mai accesibil material, cu excepția cazului în care, desigur, luăm în considerare marele pericol care îl aștepta pe om atunci când vânează animale. A fost cu siguranță o mulțime de spirit în vânătoare.

Prelucrarea pielii

Pielea naturală este obținută din piei de animale prin prelucrarea sa printr-o varietate de operații fizico-chimice și fizice. Astfel de operații pot fi împărțite în trei grupe – pregătitoare, bronzare și finisare. Dar există doar trei grupuri, operațiunile de procesare în sine sunt de aproximativ 20. În operațiile pregătitoare, se utilizează substanțe precum sarea de masă, suspensia apoasă de var, sulfatul de amoniu, precum și diverse mașini. Operațiile pregătitoare includ aproape jumătate din toate operațiile de prelucrare a pielii și nu cele mai plăcute – îndepărtarea părului și stratul de grăsime subcutanată, decaparea etc.

Bronzarea este o operație de bază în care se utilizează compuși de crom (bronzare cu crom), compuși de aluminiu (aluminiu), substanțe de bronzare a plantelor, sintetice și, de asemenea, compoziții din acești compuși. Există, de asemenea, o bronzare a grăsimilor, în care se utilizează substanțe care conțin acizi grași. În acest fel, se obține piele de căprioară.

Pielea bronzată cu crom are întotdeauna o nuanță albastru-verzuie pe tăietură, în timp ce pielea bronzată cu substanțe vegetale are nuanțe de culori calde pe tăietură, de la galben la maro. După bronzare, pielea capătă aspectul caracteristic pielii finite. Apoi urmează tratamentul, care conferă pielii un anumit aspect și proprietăți. Aici, pielea suferă o serie de operații, printre care se numără laminarea (egalizarea grosimii pielii), colorarea, uscarea, întinderea, lustruirea, călcarea etc.

Pielea bronzată cu crom poate avea o suprafață netedă după prelucrare sau o suprafață cu un desen sub formă de relief. Pentru producția de paltoane, jachete și jachete din piele, piele bronzată cromată de oaie (piele de oaie), porci și alte animale sau piele de căprioară realizată prin bronzare grasă (din piei de oaie, elan, căprioară etc.).) este utilizat.

Pielea naturală pentru haine trebuie să fie moale, fără pete și depuneri, fără riduri și pliuri. Colorarea sa trebuie să fie, de asemenea, uniformă, rezistentă la frecare uscată și umedă și la călcare la 80 de grade. Pielea este vopsită cu colorare superficială sau profundă. La colorarea suprafeței, fața pielii este acoperită cu un strat de vopsea (cazeină, nitroceluloză sau acril), care dă strălucire, uniformizează culoarea, ascunde defectele și protejează împotriva umezelii. Cu o colorare profundă, întreaga grosime a pielii este colorată.

Deci, care sunt tipurile de bază ale pielii?

Există multe tipuri de piei care diferă prin aspectul și vârsta animalelor de la care sunt obținute, precum și prin metoda de prelucrare și colorare.

Să dăm câteva exemple:

Pielea de oaie este piele de oaie bronzată cu crom.

Velurul este o piele cromată cu o suprafață fin păroasă, care se obține printr-o măcinare specială a stratului inferior al pielii. Pentru producția de velur, se folosesc piei de porc tăiate de-a lungul obrajilor. De obicei, pielea folosită cu numeroase defecte ale părții faciale. Velurul se obține și din stratul inferior al pielii atunci când se despică pielea groasă a porcilor sau a bovinelor. Aversul velurului este catifelat cu păr gros și drept.

Suede este o piele de cerb, elan sau capră bronzată cu grăsime. În fabricarea de piele de căprioară, stratul facial al pielii este îndepărtat, formând astfel o suprafață păroasă. În fabricarea de piele de oaie din piele de oaie, suprafața shaggy (obraz) este formată prin ajustarea stratului inferior al pielii. Această piele se caracterizează prin moliciune, grămadă densă, elasticitate crescută și permeabilitate bună la aer.

Safian este o piele de capră bronzată cu substanțe vegetale. Tratamentul său implică lubrifierea cu o cantitate mai mică de grăsime și colorarea în nuanțe luminoase.

Shagreen este o piele moale de capră sau oaie bronzată cu substanțe vegetale, care are un model frumos de relief moale.

Kidskin este o capră sau o piele de oaie tăbăcită cu alum alum folosind sare, făină și gălbenuș. Aceasta este o piele foarte delicată și subțire, care este folosită pentru a face mănuși.

Paltoanele din piele sunt uneori făcute din piele de vițel bronzată cu crom. O astfel de piele este moale, elastică și are un aspect foarte frumos.

Piele de brevet a fost inventat de Seth Boyden în secolul al 19-lea. secol, în timp ce în dulapuri a apărut abia în anii 60. ani ai secolului trecut. Astăzi, pielea lacată, datorită suprafeței sale lucioase, este din nou populară. Strălucește și se joacă cu culorile la soare și, în plus, are un spectru de culori foarte divers.

Pielea lacată are o suprafață netedă și nu absoarbe apa. Compoziția lacului este creată pe baza rășinilor poliuretanice, cu care este acoperită suprafața facială a pielii.

Piei tăbăcite cu substanțe vegetale sunt ferme, elastice și absorb bine umiditatea. Astfel de piei sunt potrivite pentru producerea oricăror produse. Este posibil să se aplice tuturor metodelor de finisare artistică-ardere, embosare, pictură. Din astfel de piei fac legături, bijuterii și bijuterii, panglici de panglică etc.au culori naturale frumoase, de la galben cald la maro pal.